-Jag växte upp i fattigsverige och såg hur godsägare vräkte barnfamiljer.

-Jag var 10 år när första barnbidraget kom, 37 kr/kvartal och det var välkommet, jag var yngst av sju syskon i en statarfamilj. Socialdemokraterna bestämde sig för att bekämpa fattigdom och jag såg reformerna. Med politiska beslut är vi idag ett av världens mest jämlika länder.

Han kallar sig en gammal gubbe på 81 år, John Rundberg. Men gammal gubbe  är långt ifrån bilden man får när man träffar honom. Glimten i ögat och kvick, men också tydlig när det gäller ideologin. Han är gift med Kerstin sedan 61 år och har två barn och fem barnbarn. Kyrkan och samhällsengagemanget är viktigt i Johns liv. Här nedan kan ni läsa mer om dagens profil.

I Stenungsund brukar man skämta om att du är den duktigaste på att värva medlemmar. Stämmer det?

-Ja, det kan nog stämma, skrattar John, men många väntar nog på frågan. Vi frågar för sällan om folk vill bli medlemmar.

Du växte upp i fattigsverige. Berätta!

-Jag är född i Skåne som yngst av sju syskon, mina föräldrar var statare. Och ja- det var verkligen i fattigsverige jag växte upp. Tänker på alla dessa mödrar som slet i stall och åkrar på dagarna och på kvällarna skulle det tvättas och lappas och lagas för att hålla ungarna hela och rena, säger John med eftertryck och fortsätter:

-Inte att undra på att jag avskyr dagens mode med trasiga jeans. Det känns som ett hån mot oss som levde i fattigdom och ett hån mot våra mödrars slit. Jag växte upp och såg orättvisor, fattiga barn, hur godsägare vräkte barnfamiljer.

Socialdemokratin på denna tiden då?

-Ja, precis. Så började socialdemokraterna med Gustav Möller, socialminister, i spetsen att ta fram ett reformprogram (jag var 10 år när första barnbidraget kom, 37 kr/kvartal). Socialdemokraterna bestämde sig för att bekämpa fattigdom och jag såg reformerna. Så för mig finns det bara ett parti, Socialdemokraterna. De ändrade fattigsverige genom skolplikt, förbättrade arbetsvillkor, trygghet och genom att bygga bostäder.

Du såg på nära håll permittenttågen under andra världskriget?

-Det glömmer jag aldrig. Tänk när vi under krigsåren levde med ransonering och mörkläggning. Vi bodde alldeles intill järnvägen där de tyska permittentstågen passerade. Det var över 2 miljoner tyskar och deras krigsmateriel som gick på svenska järnvägar. Jag kan idag bli matt på att en del har glömt nazisternas illgärningar och krigsbrott, berättar John.

Vad har du på gång just nu?

-Valarbete. Men först ska vi resa till Korsika en vecka, säger John och skrattar.

Lycka till säger vi!

 

facebook Twitter Email