Stoppa vinstjakten i välfärden!

Vi Socialdemokrater går till val på att skapa ett starkare samhälle och tryggare Sverige. Därför vill vi säkerställa att våra skattepengar används till förskolan, skolan och äldreomsorgen. Inte till obegränsade vinster. 

Välfärden står inför betydande utmaningar. Stora pensionsavgångar inom skola och omsorg väntar, samtidigt som allt fler äldre behöver omsorg. Då krävs en politik som säkerställer att våra gemensamma resurser används på bästa sätt. Tyvärr har vi idag ett läckage från välfärden. 

4,7 miljarder kronor av medborgarnas försvann iväg i övervinster under år 2015. Vad skulle 4,7 miljarder räcka till? Det motsvarar kostanden för att anställa till exempel 7200 förskolelärare, 7 500 undersköterskor eller 6 400 gymnasielärare.  

Det är personalen som står för kvalitén i välfärden. De är de som bär välfärden på sina axlar. Personalkostnaden utgör också den största kostanden i dessa verksamheter. Därför är det i personalen och i deras löner och villkors som det skärs i syfte att maximera vinsterna. Det blir tydligt när villkoren i privat verksamhet jämförs med villkor i kommunal verksamhet:

  • I privat äldreomsorg är den genomsnittliga månadslönen 1 800 kr lägre.
  • På privata gymnasieskolor är medianlönen för gymnasielärare är 900 kr lägre. 
  • I privata förskolor går det i snitt 6 barn till per förskolelärare.
  • På privata äldreboenden är bemanningen i snitt 10 procent lägre.
  • På privata skolor går det 7 elever till per lärare.
  • Inom privat äldreomsorg är andelen deltidsanställda fler.

Trots att vinstjakten i välfärden har diskuterats under decennier har inget hänt i Sveriges riksdag. Den S-ledda regeringen arbetat hårt från dag ett med att sätta stopp för vinstjakten. Den sjunde juni tar riksdagen för första gången ställning till ett skarpt förslag om att stoppa vinstjakten. 

Moderaterna och Sverigedemokraterna har sagt att de ska rösta ner förslaget. Detta trots att en överväldigande majoritet av folket, och en majoritet av deras egna väljare, vill begränsa vinsterna i välfärden. Sverigedemokraterna lovade inför valet att begränsa vinsterna och förbjuda dem i skolan. Efter uppvaktning av vinstlobbyn har de svängt och är nu det parti som tydligast försvarar de obegränsade vinsterna. 

Vi Socialdemokrater går till val på att skapa ett starkare samhälle och tryggare Sverige. Därför vill vi säkerställa att våra skattepengar används till förskolan, skolan och äldreomsorgen. Inte till obegränsade vinster. 

Skriv under mot vinstjakten:

https://www.socialdemokraterna.se/engagera-dig/kampanj/stoppa-vinstjakten/

Mer fakta och alla källor hittar du i rapporten: https://www.socialdemokraterna.se/globalassets/aktuellt/de-far-betala-priset-for-sds-hogersvang.pdf

facebook Twitter Email