Grattis Sverige – möjligheternas land

Rasismen, antisemitismen, fascismen och fundamentalismen hör inte hemma i vårt Sverige. Vi som medborgare har ansvar att forma det samhälle vi är en del av. Därför uppmanar jag och mina partikamrater att alla gör vad de kan för att bidra till samtal, demokrati, öppenhet och inkludering.

Tack Sverige för allt som du gett mig och många andra.

Som 8 åring fick jag fly från mitt trygga hem från krigets Bosnien. Men jag fick chansen att börja om i ett land som gav mig alla möjligheter – Sverige.

Vi Socialdemokrater vill just att alla ska ha möjlighet till självförverkligande och att ge tillbaka till Sveriges utveckling. Vi vill att alla oavsett bakgrund ska ha möjlighet till en ljus framtid. Sverige ska vara ett välfärdsland som bygger på sammanhållning. Alla ska bidra och alla ska få ta del av välfärden. Vi är övertygade om att det ger bäst förutsättningar för alla att växa och uppfylla sina livsdrömmar. När välfärden fungerar och omfattar alla vågar vi mer; byta jobb, starta företag, bilda familj, flytta eller studera.

I år firar vår demokrati ett hundraårsjubileum. Där lades grunden, till hundra år av frihet, och det stolta Sverige vi firar idag. Demokrati är en människosyn. Hur vi är mot varandra, hur vi behandlar varandra, att vi respekterar varandra och ser varandra som jämlika. Att vi ser olikheter som styrka och inte tvärtom.

Rasismen, antisemitismen, fascismen och fundamentalismen hör inte hemma i vårt Sverige.

Vi som medborgare har ansvar att forma det samhälle vi är en del av. Därför uppmanar jag och mina partikamrater att alla gör vad de kan för att bidra till samtal, demokrati, öppenhet och inkludering.

Vi bär alla ansvaret att ställa oss på rätt sida om historien.

Melisa Nilsson (S)

 

facebook Twitter Email