Från Hammarkullen till Ucklum- och ny ordförande i LO Väst.

Vi har tagit reda på mer om Christine Marttila från Ucklum som nyss blivit historisk. Hon är nämligen nyvald ordförande i LO Väst, som första kvinna. Och håller på Finland i hockey och dricker Zoegas kaffe. Läs mer här.

Stort grattis! Du är nyss vald som första kvinnliga och yngsta LO Väst-ordförande!

-Tack, det känns stort och viktigt. LO-distriktet i Västsverige är det största distriktet i Sverige med 260000 medlemmar i 42 LO-fack. 

Hon fortsätter: -De fackliga frågorna är ständigt närvarande. Sjukvårdens och omsorgernas personal har en tuff arbetsbelastning och arbetsmiljö idag. Det måste vara hållbart och attraktivt att jobba inom vården och utan personal stannar verksamheten.

Och nu är det snart semestertider i vården?

-Ja, jag minns en sommar när jag hade semester, då fick jag flera SMS om dagen med frågan om jag kunde avbryta min semester och komma och jobba. Det är tufft. Men personalen behöver ju sin semester – det är inte ett hållbart arbetsliv. 

Christine jobbar på Östra sjukhuset, kirurgisk akutsjukvårdsavdelning. Hon är också ordförande för kommunals sektion SU-Östra som organiserar kommunalarna på Östra sjukhuset, röntgen, gyn och labb på Sahlgrenska och Mölndal, men även djursjukvården i avdelning Väst. Lägg också till att hon är ledamot i Kommunal avd Västs styrelse, som organiserar 46.000 kommunalare, i 38 olika sektioner från Kungsbacka till Strömstad.

Vilken är den viktigaste fackliga frågan, menar du?

-Viktigaste fackliga frågan är kvinnors frihet, eftersom kvinnor tjänar sämre än män och i högre utsträckning arbetar deltid och har osäkra anställningar har de sämre möjligheter att leva fritt. Men det kan vi ändra på – det är ju ingen naturlag precis, att det måste vara så. 

Berätta om dig själv.

-Jag är ursprungligen från Hammarkullen, men bor numera i Ucklum med min sambo Peter och vår dotter My.

Mina intressen är att renovera i huset, det är alltid något nytt projekt på gång hemma hos oss.

Då har du fullt upp med andra ord?

-Jo, men ett annat stort intresse är landsvägscykling, jag har cyklat Vätternrundan 4 gånger, gjort en svensk klassiker och sprungit ett Marathon, ler Christine.

Och hockeyintresset?

-Jag är uppvuxen med att familjen alltid satt tillsammans och såg på hockey.  Jag minns att jag höll tummarna så hårt för Finland så jag ibland fick kramp i tummarna. När Finland spelar hockey är det dem jag hejar på och är otroligt stolt över de finska damlejonen i år tog VM-silver för första gången.  Mina rötter har jag i Finland, min sambo påpekar ibland att det märks på temperamentet, skrattar Christine. 

Som när du åkte Vasaloppet med brutet ben?

-Ja, men jag ville ju inte bryta loppet och tog mig i mål. Finsk sisu!

Hinner du med någon lokalpolitik?

-Ja, jag har ett politiskt uppdrag här i Stenungsund, i beredningen för miljö- och fysisk planering. 

Vi säger lycka till med känslan att den här tjejen kommer vi nog se och höra mer om i framtiden!
facebook Twitter Email